Ačkoliv je krystalizace medu zcela přirozená, lepší je med po vytvoření zkrystalizovat uměle, čímž zabráníme oddělení tekuté vrstvy obsahující více vody, která by mohla začít kvasit. Provést to můžeme právě pastováním, při němž vzniká jemná a krystalická hmota s konzistencí pasty. Lehce se maže a nemění svou strukturu během skladování.
 
K pastování můžete využít dva způsoby. První metoda slouží ke zpracování velmi krystalizovaného medu, který se následně rozemele. Druhá metoda řídí krystalizaci tekutého medu a je zde potřeba vytvořit velké množství malých krystalků.   
 
V naší nabídce najdete hranoly na pastování medu, které mají tvar čtverce či trojúhelníku. Jsou vyrobeny ze dřeva a také jsou hygienicky ošetřené a připevněné na nerezové tyči. Zakoupit u nás můžete i ruční nerezový pastovač, ale také spirálu na pastování medu.